1.1 SEJARAH PENYEJUKAN (HISTORY OF REFRIGERATION) ~ PENDIDIKAN PENYAMAN UDARA/ PPU ASAS
Sistem penyejukan
dan penyaman udara adalah satu sistem yang sangat penting kepada
manusia pada masa kini. Terdapat berbagai-bagai jenis dan model direka
untuk memenuhi permintaan pengguna. Seawal kehidupan manusia, manusia
mengenali bahawa bahan sejuk adalah suatu medium yang sesuai digunakan
untuk memindahkan haba. Oleh itu salji dan ais adalah diperlukan untuk
tujuan pemindahan haba tersebut. Salji digunakan untuk menyimpan daging
dan sebagainya supaya tahan lebih lama.
Orang China mempelajari bagaimana ketulan ais batu ini boleh
menyegarkan minuman . Mereka memotong beberapa ketulan ais batu di dalam
tasik semasa musim sejuk dan disimpan dan dijual dalam musim panas.
Mengikut sejarah juga ,orang China adalah manusia yang pertama
memperkenalkan minuman yang dicampurkan dengan ais dan ia menjadikan
minuman lebih sejuk dan lebih sedap untuk di minum. Orang – orang Greek
dan Roman mempergunakan hamba abdi untuk membawa salji dari pergunungan
dan disimpan ditempat yang dikhaskan berbentuk seperti kun untuk tujuan
menyejukan makanan.
Bagitu juga dikalangan penduduk Egypt mendapati bahawa air yang
disimpan didalam tempayan yang diperbuat daripada tanah lebih sejuk
daripada air yang disimpan ditempat lain. Tempayan yang berisi air tadi
disimpan diatas bumbung disebelah matahari jatuh . Apabila malam, suhu
bertukar menjadi sejuk . Ini menyebabkan suasana sekeliling bertukar
menjadi lembab. Kelembapan akan mempengaruhi suhu air dan tempayan.
Dalam masa yang sama proses “Evaporation” ( Pemeluwapan) berlaku dan
menyebabkan air berubah sifat menjadi sejuk.
1.1.1 SEJARAH PEMBANGUNAN SISTEM PENYEJUKAN (REFRIGERATION)
Sejarah pembangunan sistem penyejukan bermula disekitar tahun 1626
dimana Francis Bacon adakah manusia pertama yang memikirkan bahawa
sistem penyejukan adalah sangat penting untuk menyimpan makanan. Beliau
telah membuat satu penyelidikan dengan menyimpan daging ayam didalam
satu tempat khas yang diisi dengan salji.Belaiu telah mendapati bahawa
daging ayam yang disimpan didalam tempat yang diisi dengan salji dapat
mengawal pembiakan bakteria.
Selepas penemuan yang pertama oleh Francis Bacon pada tahun 1626 dengan
menggunakan salji, pada tahun 1834 terciptalah reka bentuk mesin
refrigeration yang pertama. Reka bentuk sistem penyejukan yang pertama
ini telah ditemui selepas 208 tahun berlalu.Tujuh Belas tahun (17)
kemudian, dalam tahun 1851 Dr. John Gorerie of Apalachicola dari Florida
telah dianugerahkan sebagai pereka perubahan dan pembuatan ais, Unit
buatan beliau digunakan di United States Marine Hospital di Apalachicola
,untuk tujuan perubatan.
Pada tahun ,1910 Sear Reback And Company telah berjaya mencipta
Domestik Refrigerator yang pertama.Domestik Refrigerator ini mampu
menghasilkan 25 pound ( 11-34 kg ) ais ,tetapi mesin ini hanya boleh
digunakan dalam masa yang singkat sahaja.
J.L Larsen telah mengeluarkan peti sejuk yang pertama pada tahun 1913
yang dijalankan secara manual. Namun begitu penggunaannya tidak begitu
meluas. Pada tahun 1918 sebuah syarikat yang terkenal Kalvinator Company
telah berjaya menghasilkan peti sejuk yang pertama yang berkerja secara
automatik . Ini membuka lembaran baru dalam menghasilkan produk peti
sejuk. Bermula dari penemuan yang pertama inilah sehingga tahun 1920
sebanyak 200 buah peti sejuk telah berjaya dijual oleh syarikat
tersebut. Pada tahun 1926 , peti sejuk yang pertama menggunakan seal
hermatik compressor telah dikeluarkan . Peti sejuk yang menggunakan Seal
Hermatik Compressor ini telah dikeluarkan oleh syarikat General
Electric.Tidak lama kemudian Syarikat Elexrtolux pula memperkenalkan
Automatic Absobtion Unit. Dalam jangka masa yang agak lama iaitu lebih
kurang 300 tahun, maka wujudlah sebuah unit penyejukan yang mana sampai
kehari ini ia digunakan dengan secara meluas. Suatu ketika dulu sistem
penyejukan hanya digunakan oleh golongan atasan sahaja. Tapi masa kini,
ia merupakan keperluan asas tidak kira golongan sederhana atau golongan
atasan.
1.2 PENGENALAN KEPADA SISTEM PENYEJUKAN
Sistem penyejukkan didefnisikan sebagai proses pemindahan haba dari
satu tempat yang tidak diperlukan kesatu tempat yang memerlukan. Haba
yang tidak diperlukan pada suatu tempat, ruang ataupun bahan perlulah
dipindahkan untuk menjadikan sesuatu tempat, ruang ataupun bahan menjadi
sejuk atau nyaman. Proses ini dipanggil “refrigerated cordinarily
(hukum penyejukan ) dimana haba akan dipindahkan dari tempat yang panas
ketempat yang sejuk.
Refrigeration ditakrifkan sebagai satu proses menjadikan sesuatu itu
sejuk. Manakala sejuk pula boleh ditakrifkan sebagai suatu keadaan tanpa
haba. Oleh sebab itu, refrigeration ialah proses pemindahan atau
pembuangan haba dari satu bahan samada pepejal , cecair, mahupun gas.
Haba
ialah suatu bentuk tenaga yang tidak boleh dimusnahkan tetapi ia boleh
dipindahkan dari satu tempat ke suatu tempat yang lain. Haba berpindah
dari suhu yang tinggi kesuhu yang rendah. Haba dapat dipindahkan melalui
tiga cara iaitu pengaliran, perolakan dan sinaran.
1.2.2 HABA
Haba
ialah sejenis tenaga yang tidak dapat dibentuk atau dimusnahkan. Haba
dapat diperolehi dengan menukarkansatu tenaga kepada satu tenaga yang
lain. Haba boleh dibahagikankepada beberapa kelas, iaitu haba eletrik,
haba mekanik, haba nukleus, haba suria dan haba kimia.
Contoh:
a. Tenaga elektrik ditukarkankepada tenaga mekanik atau tenaga sawat bagi menggerakkan ‘compressor’.
b. Tenaga suria boleh menjalankan sistem penyaman udara suria.
c.
Tenaga mekanik boleh menjalankan sistem penyaman udara kendaraan. Haba
berpindah dari satu tempat kesatu tempat atau dari satu bahan kesatu
bahan lain melalui berbagai-bagai cara. Proses pemindahan haba berlaku
dari suhu yang tinggi kesuhu yang rendah dan berhenti apabila suhu
kedua-duanya seimbang.
Cara haba berpindah.
a) Pengaliran
b) Olakan.
c) Sinaran.
1.2.2.a Pengaliran
Haba berpindah dari satu benda atau bahan yang sama atau dua benda
yang bersentuhan. Contohnya: Plat keluli lembut yang dipanaskan dengan
menggunakan api kimpalan gas. Pada peringkat awalnya hanya tempat yang
terkena api sahaja yang akan panas. Tetapi lama kelamaankeseluruh plat
tersebut akan menjadi panas.
1.2.2.b Olakan
Olakan adalah pergerakan molekul-molekul apabila menyerab haba.
Molikul-molikul yang dipanaskan akan mengembang dan lebih ringan
daripada molikul sejuk. Apabila berkeadaan ringan molikul itu akan naik
dan apabila berat, molikul itu akan tinggal dibawah. Olakan berlaku
apabila cecir atau gas dipanaskan atau disejukan.
1.2.2.c Sinaran
Sinaran adalah proses pemindahan haba secara terus tanpa melalui
perantaraan dari bahan bersuhu tinggi kepada bahan bersuhu rendah
melalui ruang udara yang kosong. Contohnya : sinaran cahaya matahari
yang memancarkan kebumi. Bahan-bahan yang terdedah kepada cahaya
matahari akan menjadi panas. Adakalanya bahan yang terkena cahaya
matahari ini akan terbakar.
1.2.3 Unit-unit ukuran haba.
a) Unit imperial, yang menggunakan sukatan unit haba British (‘BTU’)
b) Unit metrik, yang menggunakan sukatan dalam unit kalori dan joule.
1.2.3.1 Unit Haba British (British Thermal Unit)
Unit ini lebih dikenali dengan ‘BTU’. Berat dikira dalam sebutan paun
dan suhu disukat dengan darjah Fahrenheit. Btu bermaksud jumlah
kandungan haba yang diperlukan bagi menaikkan suhu 1 lb air pada 1°F.
1.2.3.2 Unit Metrik
Unit metrik terdiri dari dua ukuran, iaitu unit kalori dan unit joule.
Dalam unit kalori, berat dikira dalam gram atau kilogram. Suhu pula
disukat dalam darjah Centigrade. Gram kalori bermaksud 1 gram air
memerlukan kandungan haba 1 gram-kalori untuk menaikkan suhu sebanyak
1°C. Berat unit joule dikira dalam gram atau kilogram. Suhu pula
disukat dalam darjah centigrade. Kilojoule bermaksud 1 kilogram air
memerlikan kandungan haba 4.187 KJ untuk menaikan suhu sebanyak 1°C.
PERSAMAAN :
746 WATT = 1 KUASA KUDA
1 K.K = 0.746 KILOWATT
1 Kw = 1.34 KUASA KUDA.
Pertukaran ‘Btu’ , Kalori dan Joule
1 ‘ Btu ’ = 252 kalori
1 ‘ Btu ‘ = 0.252 Kilokalori.
No comments :
Post a Comment